Boekenweek
Roxane van Iperen bij boekhandel Wagner.

Als afsluiting van de boekenweek was Roxane van Iperen de laatste zaterdag te gast bij boekhandel Wagner. Roxane, auteur van het boekenweekessay werd geïnterviewd worden, welke te volgen was via livestream op Instagram. Aansluitend was er een Meet & Greet en signeerde zij o.a. haar boek 't Hooge Nest, welke speciaal voor de boekenweek is uitgegeven in gebonden uitvoering en was er gelegenheid om vragen te stellen aan de auteur. Een lange rij stond te wachten tot het interview voorbij was en zij naar buiten kwam.

Over de auteur:

Van Iperen is geboren in Nijmegen en woonde in haar jeugd onder andere in het Spaanse Málaga. Op haar zestiende verhuisde zij naar Sint-Michielsgestel. Zij studeerde rechten aan de Universiteit van Amsterdam en volgde een beroepsopleiding advocatuur. Vanaf 2001 werkte zij als jurist bij NautaDutilh en in het bedrijfsleven. Sinds 2011 heeft zij een zakelijke adviespraktijk De Pleitschrijver. In 2014 begon zij haar journalistieke loopbaan, als columnist van glossy magazine Jackie. Later werkte zij als freelancer voor onder meer Vrij Nederland, Het Financieele Dagblad, Het Parool, De Morgen, De Correspondent en Follow the Money.

In 2016 verscheen haar debuutroman Schuim der aarde, winnaar van de Hebban Debuutprijs. In 2018 volgde ’t Hooge Nest over de geschiedenis van haar huis in Naarden, waar de Joodse zusjes Janny (1916-2003) en Lien Brilleslijper (1912-1988) tijdens de Tweede Wereldoorlog een verzetscentrum en toevluchtsoord voor onderduikers runden. ’t Hooge Nest stond een jaar onafgebroken in de CPNB Bestseller 60. Er kwamen vertalingen in het Engels (The Sisters of Auschwitz), Frans (Un refuge pour l'espoir), Spaans (El último refugio), Italiaans (L'Alto Nido) en Duits (Ein Versteck unter Feinden). De productiemaatschappij van Halina Reijn en Carice van Houten gaat het boek verfilmen.

 

 

Van Iperen hield op 4 mei 2021 de literaire voordracht Stemmen uit het diepe tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, die voorafging aan de plechtigheden op de Dam.

Over het boek:
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de twee joodse zussen Janny en Lien Brilleslijper actief in het verzet in Amsterdam en Den Haag. Als het net zich rond hen begint te sluiten, moeten ze onderduiken. Ze komen terecht in 't Hooge Nest, een villa verscholen in de bossen van 't Gooi. Spoedig zal het huis onder hun leiding uitgroeien tot een van de grootste onderduikadressen in Nederland.
Terwijl de laatste joden in het land worden opgejaagd gaat het leven van enkele tientallen onderduikers zo goed en kwaad als het gaat door, pal onder de neus van nsb-buren en nazikopstukken. Als het einde van de oorlog in zicht is wordt het Nest verraden en de familie Brilleslijper belandt met het laatste transport in Auschwitz, samen met de familie Frank.
't Hooge Nest is een verhaal over moed, verraad en menselijkheid in barbaarse tijden, en brengt een ongekende geschiedenis met kracht tot leven.

Boek - 't Hooge Nest - nu kopen
Boek - Schuim der aarde - nu kopen