Wegens succes Jaap Scholten opnieuw naar S'heim

Beide sessie waren compleet uitverkocht!

 

 

 

 

 

 


Op dinsdag 22 september kwam om 16.30 uur en om 19.30 uur Jaap Scholten opnieuw in Sassenheim een lezing te geven over zijn boek 'Suikerbastaard'. Deze keer op een prachtige locatie namelijk 'Het Oude Koningshuys' in Sassenheim. Vanwege Corona konden wij op maximaal aantal mensen ontvangen, nog steeds rekening houdend met 1,5 meter afstand. 

Over de auteur:
Scholten werd in 1963 geboren in Enschede als jongste zoon van L.J.H. Scholten (1933-2019) en H.C.A. Stork (1934). Aan vaderszijde Enschedese textielfabrikanten (J.F. Scholten & Zonen en Van Heek & Co), aan moederszijde Hengelose machinebouwers Koninklijke Machinefabriek Stork), families behorend tot de grondleggers van de Nederlandse industrie. De wereld van een booming Twentse industrie ging ten gronde in Scholtens jeugd. In 1966 gingen zijn ouders uit elkaar. Zijn moeder voedde haar vijf zonen alleen op. In zijn schooljaren verhuisde het gezin meer dan twintig keer. In 1992 trouwde hij met de dochter van een Hongaarse vluchteling, jkvr. mr. Ilona Margaretha Gabrielle Jankovich de Jeszenice, telg uit het geslacht Jankovich de Jeszenice. Ze hebben drie zonen en wonen sinds 2003 in Hongarije, deels in Boedapest en deels op het platteland.

Over het boek:
Een ode aan Hollandse inventiviteit en industrieel avontuur, een hartstochtelijke zoektocht naar een vader en een romantische roadtrip door het woeste Ethiopië.

Frederik leeft teruggetrokken in een Roemeens dorp. Overdag knapt hij oude schuren op, ’s avonds zwerft hij weemoedig door de lege slaapkamers van zijn kinderen. Op een avond verschijnt een zwarte man in het televisieprogramma Spoorloos en beweert een zoon van zijn grootvader te zijn. De claim zorgt voor beroering bij de Duponts en dwingt Frederik naar de Hoorn van Afrika af te reizen om de man te zoeken. Een jeugdliefde staat erop hem te vergezellen.

In de jaren vijftig en zestig trokken tientallen jongens van Machinefabriek Dupont naar het Abessinië van Keizer Haile Selassie en stampten er suikerfabrieken uit de grond. De fabrieksjongens kwamen in een ruig, sprookjesachtig universum terecht; ze hadden ineens bediendes, paarden, vrouwen, motoren, auto’s. Ze waren koningen. Maar koningen voor korte duur. Zodra het driejarig contract afliep moesten ze terug naar de stempelklok, de draaibank en de boerenkool in Hengelo. Eén van de jongens kon dat niet.

Suikerbastaard is gebaseerd op de nauwelijks bekende geschiedenis van een immense Hollandse onderneming in de binnenlanden van Ethiopië en raakt aan de ingewikkelde verhouding tussen Europa en Afrika, tussen zwart en wit, de dominante positie die Nederland vijftig jaar geleden in Ethiopië innam en die nu door China is overgenomen, de teloorgang van Nederlands grootindustrie, de onmogelijkheid van behoud van onschuld.

Een wervelende roman over drie met elkaar vervlochten levens, het eeuwige verlangen en reizen naar het grote onbekende. (Hebban)

De lezing werd Coronaproof gehouden en vangt aan om 19.30 uur. Deelname € 17,50 vooraf te voldoen. U ontvangt uiterlijk maandag 21 september van ons een mail met de exacte locatie e.a. mededelingen, indien van toepassing. Aanmelden kan via onderstaande button.

De lezing van 19.30 uur is volgeboekt.
Extra lezing is ingelast om 16.30 uur  en ook volgeboekt

Aanmelden, helaas is het niet meer mogelijk. De sessies zijn uitverkocht.

Boek los kopen