14 November kwam
Jimmy Nelson opnieuw naar Sassenheim!!!

En het was weer een groot cadeau. Een volle zaal en een bijzonder verhaal van Jimmy Nelson. Vanwege de hoge opkomst werd de avond georganiseerd in de Theaterzaal van De Oude Tol te Sassenheim.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jimmy Nelson (Sevenoaks, 1967) is een Britse fotograaf. Hij is vooral bekend van zijn boek 'Before They Pass Away', waavoor hij drie jaar de wereld over reisde en 35 inheemse stammen fotografeerde.

Before They Pass Away In 2010 startte Nelson met zijn grootste project tot dan toe, Before They Pass Away. Drie jaar lang reisde hij de wereld rond en fotografeerde hij 35 inheemse stammen in onder andere Europa, Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Australazië. Hij maakte gebruik van een 50 jaar oude 4x5in- platencamera.

Nelson zei voor dit project geïnspireerd te zijn door Edward Sheriff Curtis en zijn foto's van de inheemse volken van Amerika. Evenals Curtis, portretteert Nelson de personen in zijn foto’s op een geromantiseerde, gestileerde en geposeerde wijze, met het doel om hen “op een voetstuk te plaatsen”. Nelson merkt op dat het project niet een “objectieve waarheid” hoort over te brengen, maar is bedoeld als zijn eigen artistieke interpretatie en een loofuiting naar diversiteit en schoonheid van deze culturen.

In een TED conferentie beschreef hij het proces dat hij volgde bij zijn werk, en zei hij dat het soms “maanden duurde om deze [inheemse volkeren] te vinden en vervolgens weer weken om hun vertrouwen en goedkeuring te winnen om foto’s van ze te maken."

Homage to Humanity In september 2018 publiceerde Nelson zijn derde boek, Homage to Humanity. Het boek bevat meer dan vierhonderd foto’s van dertig inheemse volkeren, interviews met stamhoofden, informatie over de weergegeven locaties en culturen en komt samen met een applicatie die 360° film materiaal biedt dat bij de foto’s hoort, achter de schermen video’s en achtergrondinformatie betreffende de ondernomen reizen.

Om zijn laatste boek te creëren, reisde Nelson samen met een Nederlandse assistente, genaamd Stephanie van der Wiel, een mede-fotograaf die hij ontmoette tijdens een expositie van zijn werk in Nationale Etnologie Museum in Leiden.

In Between the Sea & the Sky portretteert Jimmy Nelson 20 Nederlandse gemeenschappen in klederdracht in de omgeving die hen gevormd heeft – van het Zeeuwse Axel tot het Friese Hindeloopen en van Katwijk tot Rijssen. Het is een ode aan Nederland en haar volk. Jimmy Nelsons persoonlijkste boek tot nu toe.

Boek 'Between the See & the Sky'
nu (gesigneerd) kopen

Boek 'Homage to humanity'
nu (gesigneerd) kopen

Boek 'Before the past away'
nu (gesigneerd) kopen