Dinsdag 26 april 2022 Muzikaal-literaire lezing met Michel Krielaars, Henriette Schenk en Irina Antonova

Op uitnodiging van boekhandel Wagner kwam Michel Krielaars, samen met zijn vrouw Henriette Schenk, zangeres en Irina Antonova, pianiste op dinsdag 26 april naar Sassenheim om een muzikaal-literaire lezing te geven naar aanleiding van het boek van Michel 'De klank van de Heilstaat'. De lezing werd muzikaal omlijst door Henriette en Irina. 

Over de auteur:
Michel Krielaars (Amsterdam, 1961) is een Nederlands journalist en schrijver. Hij studeerde geschiedenis en Russisch aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2012 is hij chef Boeken bij NRC Handelsblad, waar hij eerder werkzaam was als correspondent Rusland. Voor zijn werk in Rusland maakte hij veel reizen, onder andere langs de Wolga van Moskou tot Astrachan aan de Kaspische Zee. Drie romans verschenen van zijn hand: MeeuwEn het dansen gaat door en Afkomst. Voor zijn reisboek Het brilletje van Tsjechov won hij in 2015 de Bob den Uylprijs.

Over het boek:
Al vanaf de beginjaren van de Sovjet-Unie veranderde het Russische muziekleven. Componisten moesten ineens muziek maken die dienstbaar was aan de nieuwe socialistische staat en die arbeiders en boeren tot grootse prestaties aan zou zetten. In composities overheersten voortaan eenvoudige melodieën, elementen uit de volksmuziek, het geluid van fabrieksmachines en tractoren en vooral de namen Lenin en Stalin. Uitvoerende musici zoals solerende pianisten en violisten speelden de klassieke werken van Beethoven, Mozart en Tsjaikovski, maar moesten wat betreft de composities van tijdgenoten voorzichtig zijn. Verkeerde vriendschappen, familiebanden of Duits-klinkende achternamen konden hen in gevaar brengen. Een enkeling kreeg de kogel voor zijn werk, anderen werden gearresteerd en belandden soms jarenlang in de Goelag. Maar ook daar werkten ze door. Vsevolod Zaderatski schreef zijn belangrijkste composities in een strafkamp op wc-papier en jazz-zanger Vadim Kozin had het in de kampen in het verre Oosten zo naar zijn ‘zin’, dat hij nooit meer naar Moskou terugkeerde. Aan de hand van tien levens, zoals van de pianist Svjatoslav Richter, de componisten Sergej Prokofjev en Moisej Vainberg, de pianiste Maria Joedina en de zangeres Klavdia Sjoelzjenko, probeert Michel Krielaars de muzikale Sovjetwereld tot leven te brengen. Uit alles wat hij op het spoor kwam, blijkt dat de werkelijkheid nog absurder is dan je zou verwachten.
 

De Avond:
De lezing werd gegeven worden door Michel Krielaars, waarbij Henriette Schenk, zangeres en Irina Antonova, pianiste de avond muzikaal hebben omlijst. Een programma, waarin Michel Krielaars uitgebreid over zijn boek vertelde, afgewisseld met muziek van de componist waarover geschreven is.


Boek 'De klank van de heilstaat'  nu kopen