Workshop fermenteren met Christian Weij

Fermenteren is het functioneel laten rotten van voedsel. Het is een oude vorm van conserveren, een techniek van vroeger die helemaal terugkomt. Het past in de trend van gezond en het verduurzamen van voedsel. Alles wat we lekker vinden, is vaak gefermenteerd. Zoals: vanille, koffie, wijn, bier, kaas, brood, peper, etc. Het enige wat je nodig hebt is zout, water, groente (of fruit), steriele potten en tijd. 

Weij: “Neem een witte kool. Die kun je natuurlijk gewoon laten rotten, maar dan kun je hem na een week of zes weggooien. Je kunt hem ook gecontroleerd laten rotten: als ik er zout toevoeg, kan de melkzuurbacterie als enige overleven en die zet de koolhydraten om in melkzuur. En zo ontstaat zure kool.”

Auteur Christian Weij leerde ons zijn basisregels en maakte ons thuis in de wereld van het fermenteren. Hij is specialist op het gebied van de techniek en gaf afgelopen jaar meerdere spraakmakende presentaties over 'verrot eten'.

 

Een impressie van een bijzondere avond: Workshop Fermenteren met Christian Weij: