Hans Siepel 'Andere kijk op dementie'

Doordat we totaal onder de indruk waren van het verhaal van Hans Siepel, zijn we helemaal vergeten foto's te maken. Onderstaand een kort verslag. Het boek is ook fantastisch en zeer indrukwekkend om te lezen.

Hans Siepel kwam op uitnodiging van boekhandel Wagner een lezing geven over 'Stemmen van de Ziel', een andere kijk op dementie.

Wat is dementie? Medici twijfelen niet aan het antwoord op die vraag. Het is een ziekte van de hersenen. Hersencellen worden aangetast waardoor het denkproces van de mens wordt vernietigd. Het is waar dat de ziekte de hersencellen aantast en dat ze zich terugtrekken uit ‘onze werkelijkheid’. Maar naar welke werkelijkheid gaat de geest dan?

Het verhaal van zijn dementerende moeder laat die andere betekenis van dementie zien. De geest van een dementerende houdt niet op te bestaan wanneer hersencellen worden aangetast. Integendeel. De diepere lagen komen in de nevelen van de dementie aan de oppervlakte. De Ziel spreekt.

Deze lezing ging over die andere werkelijkheid die met de bril van de Ziel zichtbaar werd. Als je in die werkelijkheid durft te treden, krijgt dementie zo veel meer betekenis dan slechts het dichtslibben van hersenvaten. De strijd van zijn dementerende moeder en het waarom van dat gevecht, haar waargebeurde verhaal maakt dat duidelijk. 

"Voor het eerst was de lezing afgelopen en zat ik met open mond nog te luisteren. Wat een verhaal. Heel indrukwekkend".

Boek 'Stemmen van de Ziel' nu kopen
Boek 'Bewustzijn, dementie en spiritualiteit' nu kopen