Over uit Italië, Lodewijk van Oord: lezing 'Alles van waarde'.
 

Naar aanleiding van zijn onlangs verschenen boek 'Alles van waarde', kwam Lodewijk van Oord een lezing geven. Van Oord, woonzaam in Italië was voor een aantal dagen in Nederland.
Lodewijk van Oord (Madrid, 1977) debuteerde in 2015 met de roman Albrecht en wij, die getipt werd in De Wereld Draait Door en genomineerd  voor de Jan Wolkersprijs 2015. De redactie van NRC Handelsblad riep het eerste hoofdstuk uit tot de mooiste Amsterdamse literaire scène van het jaar. In maart 2016 verschijnt Albrecht en wij in Duitse vertaling. Van Oord woonde en studeerde in Leiden en specialiseerde zich in de Oude Geschiedenis. In Alles van waarde blikt hij terug op die periode en beschrijft hij de grachten, cafés en bibliotheken waar zijn eigen studietijd zich afspeelde. Hij doceerde in Wales en Swaziland en woont sinds 2014 in Italië, waar hij adjunct-directeur is van een internationale school.

Over het boek:
In de nieuwe roman van Lodewijk van Oord, Alles van waarde, vallen de platen van het systeemplafond van armoede uit elkaar, ligt het stof duimendik op de boekenkasten en eten de muizen langzaam maar zeker hun weg door het papier van imposante maar verouderde naslagwerken. Dit is de universiteitskamer van de Leidse wetenschapper Wijnand Struif: dit is zijn werk, zijn thuis, zijn leven. Maar de universiteit is volop in beweging. Oude tradities moeten plaatsmaken voor moderne ideeën, verliesgevende instituten worden gesloten, kleine opleidingen gedwongen te fuseren. Wijnand staat met zijn rug tegen de muur. Zijn Instituut voor Numismatiek beheert een kostbare verzameling Griekse en Romeinse munten, die bestuurder Sjuul van Baarlo maar wat graag zou gebruiken om het gat in de begroting te dichten.

Af en toe heeft een lezing voor een klein publiek de voorkeur boven een volle zaal. Dit was zo'n lezing. Er was een kleine opkomst, maar bleek daardoor een hele persoonlijke avond te zijn, met bijzondere momenten die gedeeld werden.